Profesjonalny manager gastronomii z wieloletnim doświadczeniem, specjalizujący się w tworzeniu i promowaniu konceptów restauracyjnych. Jego wiedza to fuzja wieloletniego doświadczenia w branży gastronomicznej oraz reklamowej.

Doświadczenie zdobywał zarówno podczas pracy w największych i najbardziej popularnych warszawskich restauracjach jak również 5* hotelach. 

Koncepty restauracyjne tworzone prowadzone i promowane przez Mateusza Ruszkowskiego wielokrotnie sięgnęły po rekomendacje kluczowych przewodników i laury w prestiżowych konkursach m.in:
- podwójne sztućce przewodnika Michelin,
- rekomendacje żółtego przewodnika Gault&Millau,
- nagroda Best Hotel Restaurant przewodnika Warsaw Insider,
- I i III miejsce Wine & Food Noble Night, organizowanego przez Noble Concierge.

Obecnie zajmuje się consultingiem oraz szkoleniem kadr dla branży gastronomicznej, oraz planowaniem i realizacją działań marketingowych dla restauracji i hoteli. Od trzech lat z jego doświadczenia korzysta jedna z największych agencji reklamowych w Polsce, gdzie odpowiada za realizacje kampanii ogólnopolskich znanych marek.

Współwłaściciel najpopularniejszej aplikacji dedykowanej foodies - Finebite. Skupiającej ponad 400 restauracji.

Wielokrotny prelegent konferencji poświęconych marketingowi dla branży gastronomicznej takim jak Gault Millau Culinary |nnovators czy Evenea Digital Marketing.